Vürtsita oma meeli erinevate kastmetega Aasia köögist!

Tule astu koos meiega kastmete maailma, mis on täis Tai köögile iseloomulikke maitsenüansse – soolaseid, vürtsikaid, hapusid ja magusaid. Toidu maitsete esiletoomiseks kasutame erinevates kastmetes põhiliselt küüslauku, galangalit, koriandrit, sidrunheina, šalottsibulat, pipart, kahvrilaimi lehti, kalakastet ja tšillit. Meie valmiskastmed muudavad teie toiduvalmistamise veelgi lihtsamaks. Kogusime kokku vajaliku info meie kastmete kohta ja seda ikka selleks, et sinul oleks lihtsam omale meelepärased välja valida.

Kõige populaarsem kaste on vaieldamatult magus tšillikaste. See võib olla vürtsikas, magus või mõnus kooslus neist mõlemast. On olemas nii magusama kui ka mahedama maitsega kastmeid. Magus tšillikaste valmistatakse punasest tšillipiprast, äädikast ja magusa maitse andmiseks lisatakse suhkrut. Teravamate elamuste saamiseks sobib eriti hästi Sriracha tšilli-küüslaugu kaste.

Kas tead, mis vahe on magusal tšillikastmel ja Sriracha tšilli-küüslaugu kastmel? Kui Sriracha tšilli-küüslaugukaste pakatab vürtsikusest ja samaaegselt domineerib küüslaugune maitse, siis magusas tšillikastmes on tunda rohkem magusat maitset. Sriracha kastet valmistatakse paljudes Aasia riikides, kuid retseptid võivad piirkonniti erineda. Tai magus tšillikaste annab suurepärase maitse paljudele Aasia roogadele ning sobib suurepäraselt nii kana, kala kui ka mereandidega. Seda suurepärast kastet on mõnus kasutada marinaadis, dipikastmes ja grillimisel lisandiks lihale ja köögiviljadele või liha marineerimiseks. Need kaks kastet ei ole meie ainsad, tule avasta kastmed, millega viia oma maitsemeeled reisile!

Lubage tutvustada erinevaid kastmeid:

  • Magus tšillikaste – sellest kastmest oled sa kindlasti kuulnud, sest tegemist on eestlaste nr. 1 tšillikastmega (Nielsen sept 2019). See kaste sobib dippimiseks, samuti salatitesse, vokkidesse ja erinevate lihade maitsestamiseks ja marineerimiseks.

       Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/25/hiidkrevetid-tempuras-magusa-tsillikastmega

  • Sriracha tšilli-küüslaugu kastme muudavad vürtsikaks tšillipipar, äädikas ja küüslauk, muidugi ei puudu sellest maitsvast kooslusest suhkur ja sool. Kasuta kastet vürtsikuse lisamiseks, näiteks vokkides, suppides, ka dipikastmete valmistamisel. See kaste annab kanatiibadele ja searibile mõnusa vürtsika ja mahlase maitse. Sriracha on Tai vürtsikas kaste, mis sai nime linnast, kus see esmakordselt valmistati, rohkem kui 80 aastat tagasi, Tai ranniku idapoolses linnas Si Racha.

       Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/48/riisi-niitnuudlid-kana-ja-tsilli-kuuslaugu-kastmega

  • Vürtsikas kaste mereandidele sobib hästi, kui soovid toidule anda värsket maitset või tuua esile parimad kala ja teiste mereandide maitseomadused. Kastmes on paras kogus värsket tšillit, küüslauku ja laimimahla. Proovi kindlasti ka salati maitsestamisel!
  • Mangokaste - kui soovid kogeda mahlaka mango maitset, koos väikese tšillise lisandiga, on see kaste hea valik. Kaste sobib dipikastmeks kevadrullidele, mereandidele ja kanale, samuti salati maitsestamiseks ning marinaadidesse.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/20/vietnamiparased-varsked-kevadrullid

  • Magus tšillikaste ananassiga on sobilik kaste igale roale. Selle mõnusalt mahlane ananassi maitse ja punane tšilli annavad kastmele kerge vürtsikuse. Sobib dipikastmeks kevadrullidele, grilllihale lisamiseks ning marineerimiseks.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/20/vietnamiparased-varsked-kevadrullid

  • Teriyaki kastet võid proovida liha marineerimiseks ning köögiviljade ja mereandide maitsestamiseks. Kaste on soolaka maitsega ja parajalt vürtsine, et anda grilllihale mõnusalt vürtsikas maitse. Kastme tume värvus annab lihale kauni karamellise ilme. 

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/50/koogiviljad-teriyaki-kastmega

  • Kalakaste – seda kasutatakse Tai köögis soola asemel, lisaks annab see toidule ainulaadse maitse. Kalakaste on valmistatud kääritatud kaladest ja soolast, see on  rikas proteiinide ja B-vitamiinide poolest. Sobib hästi näiteks sojakastme asemel kookospiima roogadesse või salatitesse soolasuse lisamiseks.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/8/tom-kha-gai-ehk-tai-kookose-kanasupp

  • Austrikastet soovitame kasutada, kui soovid kanale, kalale, krevettidele, lihale või köögiviljadele anda õrna magusat maitset. Kaste sobib ideaalselt ka nuudlite maitsestamiseks, vokkides. Soovitame lisada austrikastme toidule, kui toit on peaaegu valmis.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/29/krobedaks-rostitud-pardifilee-sidrunheina-tamarindikastmes-aurutatud-jasmiiniriisiga

  • Sojakaste – seda kastet kasutatakse tänapäeval väga laialdaselt. Sojakaste on Aasia köögi oluline osa. Sojakastet valmistatakse sojaubadest, soolast ja teraviljast (nisu, oder, riis). Kastmele annab erilise maitse just sojauba. Magus maitse ja aroom saadakse nisu lisamisel ja maitseomaduste parendamiseks ja säilitamiseks lisatakse sool. Sojakastmeid on erinevaid – hele sojakaste on vedelam, soolasem ja pehmema maitsega. Seda kasutatakse peamiselt mereandide, kala ja köögiviljade maitsestamisel. Tumedat sojakastet, mis on konsistentsilt paksem ja vähem soolasem, on hea kasutada liha marineerimisel. Tumedat sojakastet toodetakse sojaubade kääritamise teel nisu, vee ja soolaga. Kaste on rikkaliku aroomiga, soolakas ja omapärase maitsega. Leia endale sobiv kaste ning maitsesta sellega erinevaid roogasid või lisa valmis roale.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/22/kanakintsud-mee-ja-sojamarinaadis

  • Ploomikaste on värvuselt läbipaistev, ainulaadse aroomiga ja siirupjas. Ploomi viljaliha sisaldus kastmes annab puuviljast magusust ja imelist magushaput maitset. Kaste on sobilik aasiapärastele roogadele ja muudab teie laupäevased pannkoogihommikud veelgi maitsvamaks. Seda kastet võib kasutada: pannkookidel, erinevat liiki liha maitsestamisel, dipikastmena ja ka salati maitsestamisel.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/27/tempura-hiidkrevetid-vurtsika-kurgi-paprikasalatiga

  • Hoisin kaste – kui soovid erinevatele liharoogadele anda vürtsikat maitset, siis Hoisin kaste on selleks ideaalne! Oma konsistentsi poolest on kaste paksem, seda on hea kasutada erinevate lihade (kana, part jne) marineerimiseks või vokiroogadesse aasiapärase maitse andmiseks. Hoisin kastme valmistamisel kasutatakse sojaube, küüslauku, suhkrut ja erinevaid maitseaineid terava ja magusa maitse andmiseks.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/51/pardifilee-viilud-riisipaberis-hoisin-kastmega